OÜ Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus (TPTAK) on loodud 2004. aastal EASi Tehnoloogia Arenduskeskuste (TAK) programmi raames.
TPTAK–is integreerivad ettevõtted ja T&A asutused oma teadmisi ja kogemusi uute kõrge ekspordipotentsiaaliga toidutoodete ja loomasöötade loomiseks biotehnoloogia abil. TPTAK teeb teadus- ja arendustööd ning osutab teenuseid kogu toiduahela ulatuses — alates looma aretusest, söötmisest ja pidamisest kuni toodete tervislikkuse tõestamiseks läbi viidavate kliiniliste uuringuteni.
TPTAKi uurimistöödel on kaks arendussuunda, mis on ühendatud ühtsesse süsteemi ja mille lõpptulemusena valmivad tervist hoidvad/toetavad ja haiguste riske ennetavad tooted. Üheks TPTAKi eesmärgiks on toorpiima koostise parandamine aretuslike ja söötmistehnoloogiliste võtetega nii, et saadud piim oleks eriti sobiv tervislike piimatoodete tootmiseks. Teine oluline eesmärk on biotehnoloogiliste meetoditega välja töötada probiootiliste piimhappebakteritega rikastatud tervistavad, kõrgekvaliteetsed ja stabiilsed toiduained.
OÜ Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse roll Eesti Terviseturismi klastris on läbi multidistsiplinaarsed teadus- ja arendustöö (põllumajanduse, toiduteaduse ja meditsiini valdkonnas) leida koos partneritega uusi, üldisi toiduainete tehnoloogiate arendusi (s.h. funktsionaalne toit) ning välja töötada tervisliku toitumise põhimõtteid.